Slike

Seoski motivi iz prošlosti

Mustač je autentičan u onome što najčešće priča odnosno oslikava. Svaki prizor sa slika preživio je nebrojeno puta, a gledajući te scene njihova se postojanost danas čini  vandimenzionalna, surealna. No prije samo pedesetak godina bila je vrlo realna i stvarna. Ono što nije uspjelo sačuvati fotografski aparat ili kakav poetični kroničar vremena, vješto je sačuvao upravo Mustač kroz boje izlivene na slikarski papir.

Pejzaži

Pejzaži urezani u oko Franje Mustača Medarova najčešće prikazuju horizont njegovog rodnog sela. Slike koje su mu se uvijek pojavljivale pred njim kad bi se vraćao kući vlakom s nekoliko kilometara udaljene stanice, ostat će mu trajna inspiracija i temeljni motiv za većinu pejzažnih slika koje je napravio. Poseban “rukopis” očituje se na stavicama kukuruza, ogoljelim vrbama i hladnim, zimskim pejzažima.

Mrtva priroda

Motivi mrtve prirode prikazuju predmete i hranu iz kuhinja nekadašnjih međimurskih kuća. Za to doba specifični su glineni vrčevi i posude te voće koje je uspijevalo na lokalnom području podneblja sjeverozapadne Hrvatske. Ovo je svojevrsni hram života i posveta opstanku hrvatskog seljaka.

hrCroatian
en_GBEnglish hrCroatian